Rekvisita - Lydnad

Hund

Ja, det är nummer ett, för utan den kommer man inte långt. Tänk på att inte ställa för stora krav på din hund och se till att det är roligt för er båda. Se även till att hunden är väl förberedd både fysiskt och mentalt.

Koppel & halsband

Man får inte ha sele eller nosgrimma på hunden när man tävlar, så varför ha det när man tränar? Om din hund är van vid att ha något av dessa så blir det en signal när halsbandet kommer på att nu är det dags att träna. Annas kan du lätt fixa detta genom att ha ett särskilt halsband till hunden som ni endast ha när ni tränar.
När det gäller koppel så kan ni ha vilket koppel ni vill men tänk på att det ska vara lätt att lägga i en ficka.

Vatten

Hunden måste få tillgång till vattenpauser. Dels för att den behöver vattnet och dels för att det är bra att pausa mellan åt. Glöm inte att vattna dig själv. Ju varmare det är desto fler vattenpauser behövs.

Bajspåsar

Att träna en välrastad hund är A och O för att lyckas med träningen över huvud taget. Och att trampa i sin hunds eller någon annans hunds bajs är inte så trevligt. Så se till att alltid plock upp efter din hund, för allas trevnad.

Väska

Kan låta löjligt att jag ta upp detta men en ordentlig väska tycker jag är viktigt. Själv tycker jag att det är bra att ha en som har en inbyggd stol (om man inte orka dra runt på en). Väskan bör också vara rymlig, det är mycket som bör få plats där.

Trä apport

Denna typ av apport finns i samtliga klasser. I klass elit så kommer du dock att behöva 3 stycken likadana. Dessa finns också i olika storlekar.

Metallapporten

Denna typ av apport kommer först in i klass III och eliten. Men man kan med fördel träna in den innan då vissa hundar tycker att det är lite läskigt att hålla den.

Vittringspinnar

Dessa används i klass III och elit. Minst 6 st kommer du att behöva men jag tycker att man inte kan få för många då det tar sin tid att avvittra dem, men det är inget man måste göra. Det kan man göra på många olika sätt som:
* Lägga dem i frysen.
* Koka dem.
* Ha dem utomhus (detta är det sättet som tar längst tid).

Kon/koner

Dessa andvänds till rutan, men i elitklass så behöver hunden kunna sändas till en kon och stanna där. 2 "lösa" koner behövs i elitklass.

Rutan

Till rutan behöver du 4 st koner, jag har även ett rutband men det är inget måste. Rutan kommer in i klass II.

Markeringskoner

I elitklass så används dessa till momentet ställande, läggande och ställande under marsch eller även kallat Za. Du behöver minst 4st för Z som utgör hörnen. De brukar också användas för att markera var hunden ska stanna/lägga sig i inkallningen.

Hinder

Hopp finns i alla klasser på olika sätt.Ett brukshinder är dyrt så det behöver man inte köpa utan det räcker med det som finns på klubben. Och att göra ett man kan ha hemma är lätt. Ta två stolar och en sopkvast som du lägger över stolarna så har du ditt hinder. Eller så åker du och köper ett enkelt agilityhinder.

Videokamera/mobil

Jag har märkt att detta är jätte bra när man tränar och tävlar. På så sätt så ser man själv vad man gör för fel och kan lättare se hur man bör göra istället.

Träningskompisar

Dessa behövs när man tränar platsen och sitt i grupp. Men de är även bra för att träna tandvisning och att kommendera runt dig och din hund så ni blir vana vid det. De är också bra att bolla idéer med.

Belöning

Det finns många sätt att belöna din hund på och många olika leksaker. Gör gärna en koll på vad hunden gillar bäst och vilken typ av belöning som passar bäst i den sinnesstämmningen du vill ha på hunden.

Godis

De flesta hundar tycker om gobitar, se till att hitta det dig hund gillar bäst. Det behöver inte vara dyrt godis heller. När osten mer eller mindre är slut så kan du tärna upp den till träningsgodis. När du gör köttbullar eller något annat med färs till dig, varför inte rulla små köttbullar till din hund?

Klicker

Många tränar med klicker och använder belöningsplacerad belöning och/eller sharping.

Target

En del i klickerträning för att få hunden till en viss plats eller för att ställa, lägga eller sätta sig på ett valt ställe. En target som denna är klipt från en gammal musmatta.
Men target kan vara spetsen på en pinne och handen också.

Fikapaus

Om man är några stycken så är fikat både trevligt och nyttigt. Man kan reflektera över träningen och få tips av andra utan att störa dem under deras träning.

Medlemskort/Tävlingslicens

För att tävla behövs ett medlemskap i arrangerande klubb. Men är du med i SBK så brukar det gå bra att tävla lydnad på alla tävlingar. Men om du har en hund som inte är registrerad i skk så behöver du också en tävlingslicens.

Medlemskort/Vaccinationskort

Även detta är ett måste när du tävlar. Om din hund har blivit riktigt vaccinerad så ska detta göras vart 4e år (kolla i reglerna vad som gäller annas). Men det är även skönt att veta att dina träningskompisars hundar är vaccinerade för då är risken mindre för att din hund ska bli sjuk.

Gott humör

Detta är det absolut viktigaste när man träna sin hund. Om du känner dig lite nere eller irriterad så är bättre att avstå då det är meningen att det ska vara roligt att träna hund. Men det är även skönt att veta att dina träningskompisars hundar är vaccinerade för då är risken mindre för att din hund ska bli sjuk.
Så lycka till nu med alla era vovvar i framtiden!!!