Aktivera mera

Vikten av att aktivera hunden

Elsa har tröttnat på Fidos svansande efter henne så hon gick ut på en långpromenad på 2 timmar och när hon kommer hem är Fido fortfarande pigg och svansar efter henne. Lisas hund Karo svansade efter henne också så hon tröttnade och la ett 300m spår till Karo som tog ca 5 minuter att gå. Karo ligger trött och nöjd i sin bädd.
Varför är Karo tröttare och nöjdare än Fido när Fido har varit i gång längre?
Svaret är enkelt. Karo blev aktiverad på ett kontrollerat sätt där han fick använda nosen och huvudet. Det gör att hunden mår bättre och klarar av hemmets stilla takt på ett bättre sätt.

Men hur ska jag orka aktivera hunden varje dag?
Det är något du ska tänka på innan du skaffar hunden. Tänk också på att olika raser kräver olika mycket aktivering. En hund som inte får aktiveras blir understimulerad och där med svårhanterlig. I och med att du aktivera din hund så får ni ett bättre samarbete och du stärker din ställning hos hunden.

Olika sätt att aktivera hunden på

Man kan aktivera sin hund på 4 olika sätt (kanske fler, men de kommer jag inte på nu) cirkuskonster, balansövningar, nosarbeten & problemlösningar. Man kan välja en eller flera av dessa kategorier att aktivera sin hund med, allt efter vad man känner för och har tid och ork till.

Cirkuskonster
I denna kategori hamnar alla moment som du lär hunden. Hunden ser ingen skillnad på om det är "fritt följ" eller att "sitta fint". Inlärningssätten är också den samma.
Exempel på olika cirkuskonster:

Balansövningar
Att kunna balansera på en hög och spetsig sten kräver en hel del av hunden eller att gå balansgång på ett omkullfallande träd. Exempel på balansövningar:


Nosarbeten
Alla hundar älskar att på något sätt jobba med nosen. De kräver också en stor portion koncentration från deras sida. Det kan vara allt från att man har kastat ut några godbitar i gräsmattan till att leta människor i skogen eller ett spår. Exempel på nosarbeten

Problemlösningar
Att knyckla ihop en toarulle med en godis bit i som hunden ska försöka att få ut har säkert många gjort. Men få tänker på att hunden då blir aktiverade. Det finns också många aktiveringssaker på marknaden där hunden ska utföra något för att få ut en godisbit. Exempel på problemlösningar:


Slutord

Det är bara fantasin som sätter stopp för vad man kan lära sin hund. Det finns många olika "nytto" saker man kan lära sin hund. Som sagt det är bara fantasin som sätter stopp. I boken Aktivitetsboken av Memea Mohlin finns många där ni kan läsa om hur man lär hunden olika trix mm.

Lycka till med aktiveringen av din hund!